VÅRA EXPERTER

KATARINA
RÖNNBACKA NYBÄCK

PROJEKTLEDARE, UTBILDARE, FÖRELÄSARE, COACH

Jag brinner för att utveckla cyklingen i Sverige. Jag är övertygad om att vi kan bli bland de bästa länderna i världen, men då krävs ett nationellt ramverk och hög kvalitet. Och dit är vi på väg.
Jag vill hjälpa dig och ditt område att skapa och hålla hög kvalitet. Med mina erfarenheter från att starta upp och driva Bergslagen cycling och som cykelentreprenör, förstår jag både företagarens och offentlig förvaltnings behov och förutsättningar. Med min bakgrund som lärare kan jag driva processer och utbildningar och hjälpa er mötas och utvecklas på ett pedagogisk sätt. Jag har jobbat med alla kategorier cykling och tillsammans med mina partners har vi tagit fram pedagogiska verktyg som gör det lättare att bli cykelvänlig och nå affär. Under tio års tid har jag testat vad som funkar med också lärt mig av misstagen. Det hör till att under en process eller som projektledare göra fel vägval. Jag kan hjälpa dig att runda svårigheterna, så att du inte behöver göra samma misstag som jag har gjort. 

Förutom arbetet med Svensk Cykelutveckling, är jag vd för det egna bolaget BikeinBergslagen. Som cykelentreprenör har jag guidat, arrangerat stora mountainbikeläger och cykelresor och det egna intresset för cykel har vuxit. Jag gick från glad motionär som aldrig hade tävlat till SM-medaljer i alla valörer och ett EM guld 2017. Jag gillar att lära mig nya saker och att göra det ordentligt. I mitt cv hittar du flera utbildningar kopplat till projektledning, processledning, turism och affärsutveckling. Senast Kurbits processledarutbildning. Vill du veta mer om vad jag gör i BikeinBergslagen kan du läsa om det här.

KATARINA
BERGSTRAND

PROJEKTLEDARE, UTBILDARE OCH FÖRELÄSARE

Som entreprenör är det viktigt att jobba med sådant som jag tror på. Hälsa, hållbarhet och socialt engagemang är viktiga saker för mig. Och att det är roligt! Min främsta egenskap är att identifiera ett behov och sedan med engagemang och driv utveckla en fungerande affär. Sämsta egenskap är möjligen svårigheten att stänga av datorn på kvällen... 

I det här nätverket representerar jag Sweden by Bike och kan bidra med de erfarenheter som vi har gjort genom åren. Som person är jag en lagspelare med ett stort kontaktnät, något jag tror är värdefullt för många. Med åren har jag skaffat mig en bred erfarenhet av affärsutveckling inom exempelvis turism, försäkring, transporter, och fastigheter. Mitt specialområde är utveckling av tjänster. När det gäller cykling har jag även haft mer analytiska uppdrag, exempelvis i form av rapporter om cykling och kollektivtrafik. Dessutom har jag kartlagt svensk cykelturism på uppdrag av Tillväxtverket. Ser man till praktiska färdigheter har jag nytta av att i min ungdom ha arbetat som reseledare. I den rollen är det viktigt att kunna förebygga och hantera plötsliga och oväntade händelser. Bland annat genom att alltid ha en plan B… 

En fördel i rollen inom Svensk Cykelutveckling är att jag har en djup förståelse för entreprenörens villkor och hur viktigt det är att snabbt uppnå resultat med begränsade resurser. All näringsverksamhet bygger på att man förstår vikten av försäljning och hur man bygger upp ett kommersiellt erbjudande som är anpassat till cykelturistens specifika behov.

När det gäller själva cyklingen är jag mer livsnjutare än träningsmänniska. Gärna en god matsäck i cykelkorgen och en fart som gör att jag hinner se mig omkring i vårt vackra cykelland. Här hittar du oss på Sweden by Bike.

SUZANNE

GADD

FÖRELÄSARE, COACH, WORKSHOPLEDARE

Sedan min första Vätternrunda i början av 2000-talet har jag inte stigit ur sadeln. För min del är cyklingen min identitet, intresse och arbete. Det innebär att jag kan ta med mig en helhet från alla delar av mitt yrkes- och fritidsliv i mina uppdrag.

Jag har i tidigare uppdrag arbetat som processledare med fokus på affärs- och produktutveckling inom cykelturism och varit ansvarig för affärsutvecklingen av Sveriges första nationella cykelled - Kattegattleden. 

Jag har också jobbat som cykelguide på Mallorca och i Österrike vilket givit god inblick i vad både researrangören och cyklisterna vill ha. Som skattejurist, bankdirektör, näringslivs - och destinationschef har jag kunskaper om både villkoren för näringsliv och offentlig verksamhet.

Jag har också jobbat med andra uppdrag inom cykel. Som styrelseledamot i Svenska Cykelförbundet, med missionen att få motionscyklingen accepterad på alla nivåer, jag har varit med och skapat motionslopp och moderniserat cykelklubbar och varit ledare inom motionscykling. In i Svensk cykelutveckling tar jag med mig min egen affärsmodell - OHOJ-modellen - som syftar att utveckla besöksnäringsföretag utifrån deras egna förutsättningar med fokus på cyklistens behov och betalningsberedskap. Här hittar du mitt företag Suzanne Gadd. 

FREDRIC

PIPER

LEDBYGGARE, PROJEKTLEDARSTÖD, PLANERARE

Jag har 15 års erfarenhet av att jobba med frågor kopplade till ledbaserat friluftsliv och turism, där jag de senaste 5 åren helt specialiserat mig på området mountainbike.

Därför kan jag hjälpa dig att avgöra för vilken målgrupp bland cyklisterna som ditt område passar för och jag kan vara ett stöd i hur du och markägaren ska kunna komma överens. Jag kan också vara ett stöd i planerings- och samrådsprocessen av stigar och ledområden med övriga intressenter.

Det jag har lärt mig är att en genomarbetad arbetsplan sparar tid och pengar när en idé ska bli verklighet. En samsyn kring målgruppen och vad projektet ska leda till gör att alla kan dra mot samma mål.

De flesta som vistas i naturen vet att det är något magiskt med stigar och hur de slingrar sig fram genom landskapet. Hur en välplanerad och välskött led bjuder in till att bli ett med naturen, att få uppleva farten och flowet och förväntan av vad som dyker upp bakom nästa krön. Genom att erbjuda leder underlättas mötet med naturen både för lokalbor och turister. Alla får en chans att upptäcka nya platser och uppleva årstidernas skiftningar och besöksnäringen får fler ben att stå på.

 

Jag startade Stiftelsen Skånsk MTB Utveckling och nätverket Mountainbike Skåne 2016 och har numera den stora glädjen att få jobba med hur man planerar, samråder, bygger och skapar bästa tänkbara lösningar för stigcykling så att både lokalt cyklande och regional besöksnäring kan utvecklas på ett hållbart sätt. Jag är aktiv medlem i IMBA Europé och har ett stort nätverk bland stigbyggare och destinationsutvecklare i både Sverige och Europa. Här hittar du Skånsk MTB Utveckling.

FREDRIK

Andersson

LEDBYGGARE,
PLANERARE

SÄKERHETSKONSULT

I nästan hela mitt liv har jag arbetat med säkerhet. Inom mountainbike och ledskapandet är säkerhetsfrågan otroligt viktig att tänka på från start. Du behöver planera för att förhindra olyckor, framkomlighet för räddningstjänst och andra fordon, samtidigt som du självklart ska skapa ett attraktivt cykelområde.  

Jag har arbetat med CAD relaterade uppdrag och kan därför hjälpa dig att skapa tydligt presentationsmaterial över cykelområdet. Med ett visuellt material är det lättare att få en överblick över säkerhet och flöden och inte minst för att kunna åskådliggöra din vision.

Jag arbetar också med att forma leder i skogen med hjälp av en grävmaskin. Det är en otroligt härlig känsla att få skapa en led, att fantisera om vilka spårval som kommer att göras eller att smyga in små features som knappt märks. Genom att kombinera mina erfarenheter av arbete inom säkerhet med ledbyggandet vet jag hur man ska hantera säkerhetsfrågor i kombination med ledskapandet och vad krävs för att få  cyklister nöjda.


Intresset för cykel har följt mig sedan slutet av 80-talet.

Den första "cykelbanan" jag byggde gick mellan vedboden och en liten skogsdunge och avslutades med ett platåhopp med ihop snickrade träskivor. Det här var på 70-talet när MTB inte fanns i Sverige och cykelhjälm inte var något man använde. Jag vill bidra för att utvecklingen för cykling ska fortsätta gå mot säkrare, hållbarare och roligare cykling. Här hittar du Makr konsult.

Vill du veta mer

Kommande evenemang och utbildningar

MAJ

8-9th

Guideutbildning STEG 2

Vill du jobba som komersiell cykelguide finns det flera saker du behöver tänka på. Förberedelser är a och o. Steg 2 går igenom det diaktiska och pedagogiska perspektiven med guidandet. Vad du ska tänka på, bra pausövningar, säkerhetscheck med mera. Du får också ta del av hur teknikmoment kan läras ut och stegras från nybörjare till avancerad.

Detta kan du ta del av


Vi jobbar främst mot regioner, kommuner, destinationer och företag, men ibland vill en cykelklubb ha hjälp eller privatpersoner. Till vänster hittar du våra publika evenemang. Du hittar cykelpaket, kurser och guidningar på våra andra sidor. Boka ditt cykelpaket på swedenbybike.com eller en cykelkurs på bikeinbergslagen.se